Stratégia ČNB oslabiť korunu sa nemusí vydariť

08.11.2013 Celý región

Praha 8. novembra (TASR) - Česká národná banka (ČNB) zasahuje do kurzu koruny v úsilí zvýšiť infláciu, a tým podporiť ekonomiku. 

Otázka však znie, či sa jej to podarí. Pre český denník MF DNES to uviedol v rozhovore ekonóm Luděk Niedermayer z poradenskej firmy Deloitte. Bol 12 rokov členom bankovej rady ČNB a v rokoch 2000 až 2008 pôsobil ako jej viceguvernér.

Za veľmi riskantné označil štvrtkové (7. 11.) rozhodnutie vedenia ČNB podľa televíznej stanice ČT24 aj exprezident Václav Klaus.

Pokiaľ sa podarí udržať slabý kurz koruny, povedal ďalej Niedermayer, tak vplyv takého kroku na spotrebiteľské ceny nebude malý. Zvyčajne sa odhaduje, že bude v rozsahu percentného bodu.

Niedermayer predpokladá, že ČNB do istej miery kalkuluje s tým, že vyššia inflácia bude viesť ľudí, aby menej sporili a zo strachu pred zdražovaním viac nakupovali. Zároveň sa však treba obávať rozhodnutia ČNB, pretože ekonomika je na začiatku oživovania, nevytvára nové pracovné miesta a nerastú mzdy. Pokiaľ ľudia neuveria, že pre nich bude situácia na pracovnom trhu lepšia, tak spotreba nevzrastie ani v situácii, v ktorej sa inflačné očakávanie trochu zdvihne. Ide o dva trendy, ktoré pôsobia trochu proti sebe. Vyššia inflácia znamená znehodnotenie úspor a celková kúpna sila klesne. Je sporné, či sa naplní odhad ČNB, že výsledkom oslabenia koruny bude podpora ekonomiky, alebo či to celkom nevyjde.

Ekonóm Niedermayer uviedol, že efekt oslabovania koruny môže priniesť predpokladané výsledky v prípade, ak sa nová menová politika zachová dlhšie ako rok. Bude však záležať na tom, ako sa bude medzitým vyvíjať situácia s infláciou.
 

Vyberte región